
הארכיון הציוני המרכזי בירושלים הוא הארכיון ההיסטורי של התנועה הציונית ומוסדותיה: ההסתדרות הציונית העולמית, הסוכנות היהודית, קרן קימת לישראל, קרן היסוד והקונגרס היהודי העולמי. הארכיון הציוני הוא מן הארכיונים היהודיים הגדולים ביותר בעולם: מעל 80 מיליון מסמכים שמורים בו, ואם נבקש לסלול כביש דמיוני של החומר השמור בו, יגיע ארכו ללמעלה מעשרה קילומטרים...
בנוסף לארכיוני המוסדות המוזכרים למעלה, שמורים בארכיון הציוני כ- 1,300 ארכיונים של אישים בארץ ובתפוצות, כ-150 אלף מפות ותכניות התיישבות, מעל חצי מיליון תצלומים ונגטיבים, אוסף כרזות המונה כ-4,500 פריטים ואוסף כרוזים של כ-22,000 כרוזים, ספרייה גדולה לתולדות הציונות ועם ישראל, אוסף עיתונות גדול ונדיר בחלקו, וכן אוסף קולי המונה כ-1,300 פריטים. כל אלה הופכים את הארכיון למקור חשוב ביותר למתעניין בתולדות המפעל הציוני וקורות העם היהודי בארצו ובתפוצות במאה ועשרים השנים האחרונות. הנשיא המנוח עזר וייצמן, שביקר בזמנו בארכיון, כינה אותו בשם "הכספת של העם היהודי".
הארכיון הציוני הוקם בברלין בשנת 1919, ועם עליית הנאצים לשלטון בשנת 1933 הועבר החומר ההיסטורי לבניין המוסדות הלאומיים בירושלים. משנות ה-30 ואילך חל גידול משמעותי בכמות החומר שנאסף בארכיון: היקף פעילותה של התנועה הציונית גדל והארכיון החל ליזום פעולות איסוף חומר יהודי-ציוני, לפיכך הוקם בניין ייעודי לארכיון שנחנך בשנת 1987. הבניין, הנמצא בסמוך לבנייני האומה בירושלים, תוכנן על ידי האדריכל משה זרחי והוא מכיל 6 קומות, ארבע מתוכן תת קרקעיות, דבר המבטיח הגנה מירבית על החומר. במקום אולם קריאה המשרת ציבור מגוון של חוקרים וקוראים, מבואה המציגה תערוכות מתחלפות וכן שני חדרים המנציחים את זכרו של בנימין זאב הרצל: האחד מהווה את ארכיונו האישי והשני מכיל כ-1,500 פריטים המציגים את דמותו של הרצל, תרומתו של האספן מנפרד אנסון. תחום פעילות נוסף הינו המדור לחקר המשפחה; ברשות הארכיון תיעוד של עליות לארץ בשנים 1974-1919, והמדור מטפל בפניות לאיתור מידע אודות קרובי משפחה.
השימוש באוספי הארכיון הוא רב ומרשים; אלפי חוקרים נעזרים בו מדי שנה, כמו גם גופים ציבוריים בארץ ובחו"ל. תחקירנים של רשתות טלוויזיה מישראל ומהעולם, יוצרי תערוכות וסרטים וכן אוצרים ותחקירנים של מוזיאונים.
בשנים האחרונות נסרקו בארכיון מיליוני מסמכים, תצלומים, מפות, כרוזים וכרזות והועלו לתכנת הארכיון. אתר אינטרנט חדש ומשודרג עלה לאחרונה לאוויר, באמצעותו ניתן לעיין ולצפות בחומרי הארכיון, לערוך חיפוש בתוכנת הארכיון ולקבל מידע רב על פעילות הארכיון ומדוריו השונים.